I begreppet TV-produktion bör man räkna allt som händer från att någon rör sig framför kameran till en signal som är färdig för distribution via t.ex. satellit eller IPTV. I sin enklaste form består en TV-produktionsmiljö enbart av en enkel kamera, detta kommer inte bli något roligt TV-program men det kommer bli ett TV-program. För att göra upplevelsen trevligare för tittaren finns en uppsjö av lådor att stoppa in emellan. 

För att använda flera kameror med olika typer av tillbehör för olika kameravinklar kan kamerorna kopplas till en bildmixer. För att ge programmet ett roligare utseende kan man använda olika typer av grafiklösningar och effekter som green screen och virtuell studio. För att ytterligare öka upplevelsen för tittaren kan olika typer av kameralänkar användas för reportrar på stan. Programmet spelas med fördel in på någon form av inspelningsutrsutning för efterbearbetning och eventuell redigering till en slutgiltig produkt, även direktsända program spelas med fördel in för arkivering och olika typer av video-on-demand-tjänster.

Lanlink har stor erfarenhet från området och arbetar utifrån ett arbetsflödesperspektiv, d.v.s. ni som kund beskriver vad ni önskar göra och en ungefärlig budget och vi tar fram en lösning som matchar funktion och plånbok.

Här är några länkar till våra mest populära produkter för TV-Produktion:

 

 
TriCaster bildmixer
Teradek trådlös videoöverföring SDI recorder
 

 

Kamera och tillbehör

Hela produktionskedjan börjar vid kameran, rätt kamera och tillbehör som stativ och liknande kan vara avgörande för om programmet blir succé eller fiasko. Olika typer av slutresultat kräver olika utrustning, inom Lanlink finns mångårig erfarenhet från praktisk TV-produktion vilket gör att vi kan ge värdefulla råd i detta val men även sätta ihop ett komplett paket far varje enskillt behov. Till varje kamera har man med fördel en tally-lampa i en fler-kameramiljö, dessa får signal från bildmixern och visar medverkande och fotograf vilken kamera som ligger aktiv i bildmixern.

Bildmixer

 En traditionell bildmixer har ett antal videoingångar som man på ett eller annat sätt kan styra och växla mellan på en eller flera utgångar. Lanlink erbjuder bildmixrar från Newtek, som är s.k. multifunktionsmixrar som skiljer sig från den traditionella bildmixern genom att i ett kompakt format innehålla flera delar i produktionskedjan, som t.ex. grafik och videouppspelning.

Nytt för TriCaster är möjlighet att integrera mot andra system via exempelvis MOS protokoll. Detta kan göras via NewsMAKER systemet. 

Kameralänkar

 Funktionen kameralänkar går att dela in i två kategorier. Den första kategorin är korthållssystem där man kör okomprimerad video utan fördröjning över korta avstånd, upp till 600m, till denna kategori räknas Teradek Bolt och Bolt Pro 2000 systemet. Den andra kategorin är system avsedda för att skicka video från andra sidan huset eller från andra sidan världen, oavsett vilket är tekniken densamma. Traditionellt sett har denna funktion tillgodosetts genom dyra och avancerad satellitlänkar vilka på senare tid har fått se sig utkonkurrerade av IP-länkar, nätverkslänkar. Lanlink tillhandahåller här lösningar från flera olika leverantörer med olika funktioner i olika prisklasser, bland dessa leverantörer kan nämnas Teracue och Teradek. Vilken som är lämplig i vilket fall och i vilket system kan vi berätta när vi känner till kraven om funktion och integration.

Grafiklösningar

Alla TV-produktioner kräver något mått av grafik, det kan vara allt från vinjetter och avancerade grafikinslag i 3D till vanliga enkla namnskyltar på den som för tillfället pratar i bild. Utöver funktionerna för grafik som ingång i multifunktionsbildmixrarna saluför Lanlink en grafiklösning från bl a 3DStorm - LiveCG Broadcast.

Lanlink producerar skräddarsydda grafikmallar i Flash för CasparCG. Dessa kan integreras i ett befintligt arbetsflöde där data och media hämtas samt schemaläggs exempelvis via vårt Web gränssnitt.

Green screen och virtuell studio

 Green screen teknik eller Chroma Key som det egentligen heter bygger på att man har en enhetlig färg på bakgrunden, vanligtvis grön eller blå och givetvis heter då då blue screen om bakgrunden är blå. Den enhetliga färgen kan sedan maskas bort och man kan lägga på valfri bakgrund. Denna teknik kan antingen åstadkommas genom en lös s.k. chroma keyer eller så finns funktionen i de flesta bildmixrar. Funktionen i VidiGos multifunktionsmixer är av klassisk sort som maskar bort bakgrunden medan i Newteks Tricaster-mixer har man en funktion för virtuell studio. I den virtuella studiomiljön kan man placera saker både framför och bakom personerna i bild och man har möjlighet till reflektioner och speglingar. Fördelen med detta är att det är billigare än att bygga upp en traditionell studiodekor i trä och metall och man har möjlighet att ändra dekor snabbt och enkelt flera gånger om dagen. I vårt kontor i Hammarby Sjöstad finns en grön vägg och vi kan visa båda dessa typer av chroma key.

 Inspelningsutrustning

Traditionellt sett har inspelning av program skett på band men de senaste åren har det bandlösa arbetsflödet tagit över totalt. Enklaste formen av inspelningsutrustning är en enkel hårddiskinspelare som Samurai eller Ronin från Atomos. Mer avancerad multikanalsinspelning får man t.ex. genom multifunktionsbildmixrarna från Newtek.

Multikamera inspelning görs enkelt med en knapptryckning när den professionella serien av TriCaster används. Nytt i Maj 2014 är synkroniserad inspelning mellan de olika kamerorna vilket underlättar rejält i redigeringsarbetet.

 Efterbearbetning och redigering

Efterbearbetning och redigering sker oftast i mjukvaror av olika slag. Efterbearbetning innefattar allt från att ska avancerad 3D-grafik och blanda med den verkliga inspelningen till att enbart klippa enkel video och lägga på namnskyltar om man valt att inte göra detta vid inspelnings- eller sändningstillfället. Lanlink erbjuder allt från enkla redigeringsverktyg som Newtek SpeedEdit till avancerade 3D-renderingsmiljöer som Newtek LightWave och compositing i high-end-system som Eyeons Fusion.

 

Boka en demonstration

Vi hjälper till med att ta fram en lösning som passar dina behov.

Ring eller maila så bokar vi en tid för en demo.

08-96 94 00
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.